Hvordan starte med dropshipping

I vår del av eksamenen i digital markedsføring, valgte vi dropshipping som markedsform når vi skulle etablere en nettbutikk. Dette går ut på å sende bestillinger fra nettbutikken din, til en uavhengig fabrikk, som deretter produserer og sender ut bestillingene du har mottatt. Disse bedriftene tar gjerne en del av omsetningen av produktet ved salg. I dette blogginnlegget skal vi gå nærmere inn på hva dropshipping er, og hvordan man skal håndtere dette.

Vil du begynne å selge på nettet, men du har ikke tilstrekkelig med kapital? Eller er du usikker på om du ønsker å starte noe på egen hånd, og ønsker å utforske mulighetene der ute? Da er dropshipping en perfekt markedsplan for deg. Dette er en fabelaktig inngangsbillett til en fungerende nettbutikk, og du trenger heller ikke tenke på å fylle opp et lager for å selge varer.

Dropshipping er en metode for detaljhandel, der selger aldri fysisk har produktene som de selger. Som nevnt, vil da det eksterne lageret ta imot ordre og deretter sende varen gjennom en leverandør direkte til kunden. På denne måten kan selger reklamere og annonsere for varer, de selv ikke produserer selv.

Dette kan brytes ned på en enkel måte:

  1. Forhandler legger ut produkter eller tjenester på deres egne hjemmeside
  2. Forhandler eier ikke disse produktene, de eies av en ekstern leverandør. Disse produktene kan koste ca. 10 kr per enhet for forhandleren. Dropshipper kan da bestemme seg for å selge dette produktet for ca. 50 kr per enhet. Dette vil si at forhandler får en fortjeneste, i dette tilfelle, på 40 kr. (minus skatt, etc.)
  3. Når en kunde legger inn en bestilling på hjemmesiden, mottar forhandleren et varsel på denne bestillingen. Deretter vil forhandler sende denne ordren videre til leverandør, og dermed starter produksjon av produktet.
  4. Leverandør oppfyller bestillingen, og deretter sender de denne direkte til kunden, i forhandlers navn.

Fordeler med dropshipping.

Som enhver annen forretningsmodell, vil det befinne seg både fordeler og ulemper ved dropshipping. For å finne ut av om dette er en forretningsmodell som lønner seg å satse på, er det derfor lurt å veie opp fordelene og ulempene mot hverandre.

Først kommer jeg til å diskutere litt om de ulike fordelene ved dropshipping.

Det kan være ganske enkelt å starte opp en egen dropshipping-virksomhet. I seg selv vil det alltid være vanskelig å starte opp en egen nettbutikk, du kan tenke deg til alle de ulike stegene man må igjennom, som for eksempel planlegging, budsjettering, forskning osv. For å komme fort i gang, er dropshipping veien å ta.

Samtidig er det kostnadseffektivt. Du trenger ingen form for lagerplass, alt du trenger er en troverdig leverandør. Dermed er det enkelte kostnader du ikke trenger å bekymre deg for. På denne måten minsker sjansen for økonomiske problemer også, og det kan være lettere å overleve dersom produktet ikke slår an med engang.

Fleksibilitet er også en viktig faktor i denne sammenhengen. Mange som starter en nettbutikk, gjør dette vedsiden av studiene eller jobb. Med dropshipping, spiller det ingen rolle over hvor du jobber med dette fra. Så lenge du kan holde en god dialog med leverandørene og kundene dine, kan du drive en suksessfull dropshipping-virksomhet.

Ulemper ved dropshipping

Nå over til noen ulemper ved å bruke dropshipping som en forretningsmodell. Først og fremst, er det vanskeligere å konkurrere med pris, med andre konkurrenter som ikke driver med dropshipping. Pengene man tjener på en droppshipping-virksomhet, kommer fra differansen fra prisen leverandøren skal ha per produkt, og den prisen du velger å selge produktet for. Her har andre næringsdrivende, muligheten til å senke prisene, slik at dine produkter blir langt dyrere enn deres.

En annen ulempe er lagerstatus. For andre næringsdrivende, vil for eksempel en oppgang i etterspørsel for et produkt de har på lager, være helt fantastisk. For en dropshipper kan dette by på problemer. Dette kan føre til at leverandørene er utsolgt for dette produktet, som de normalt selger. På denne måten er det viktig at man alltid har en viss oversikt over lagerstatus til leverandøren sin.

En annen ulempe er at, i og med at dropshipping er en enkel forretningsmodell å starte, er det også slik at det er mange som ønsker å lage sin egen dropshipping-virksomhet. Dette fører til stor konkurranse innenfor ulike områder. På denne måten er det også slik at din leverandør, også leverer for dine konkurrenter, og dette kan også by på problemer med tanke på lav lagerstatus.

Samtidig er det også vanskelig å tilby returer for varer når du driver med dropshipping. Flere leverandører tar ikke i mot varer som er av feil størrelse, spesielt ikke hvis du selger egen printede klær.

Viktig forhåndsarbeid

Før du starter en droppshippings-virksomhet, er det viktig å gjøre en god analyse av markedet. Du er avhengig av å se hvordan konkurransebildet ser ut, slik at du kan være med på å gi et like godt, eller bedre tilbud en konkurrentene. Samtidig kan det være lurt å analysere markedet for behov, og etterspørsel vs. tilbud. Slik kan du finne ut av hvilke produkter du burde satse på. Hvis du allerede har et produkt i tankene, er det uansett viktig å analysere konkurransebildet, slik at du vet hvordan konkurransen ser ut før du begynner å selge produkter.

Jevnlig og god kontakt, med en god leverandør er også viktig. Her kan man oppnå gode tilbud, og også avtaler om førsteprioritet på klær ved lavt lagerinnhold, eller varsler ved lavt lagerinnhold.

Et forslag kan være å ta i bruk, Google trends, hvor du har muligheten til å se etter nisjeprodukter med høyt potensial. Nisjeprodukter genererer ofte flere lojale og mer profitable kunder, enn hvis du kun går etter hvilke produkter som er populære.

Samtidig er det viktig å lete etter produkter du kan få en god fortjeneste på. Dersom du starter en helt ny bedrift, hvor du tjener 1-10 kr, på hvert produkt som selges, må du ha enorme salgstall før du får en god fortjeneste. Derfor er det viktig å se etter produkter, som komfortabelt kan selges med en profitt på over 100 kr. Samtidig kan det også være smart å legge inn en litt høyere pris, slik at det senere blir enklere å tilby rabatter på produktene dine, og fremdeles få en god fortjeneste per salg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *